Het gras lijkt altijd groener in Korea

Geen categorie

Gelegenheid Tentoonstelling Remi
Locatie Oude Kerk, Amsterdam
Eindproduct Installatie van foto’s en video (5.40 min.)
Realisatie 2004
Mede-maker Frouwkje Smit
Ook te zien geweest Lloyd Hotel (Amsterdam), Zwitserleven (Amstelveen)

Was ik gelukkiger geworden als ik in Korea was gebleven? Vroeger leek het gras in Korea groener. Om er achter te komen of dit echt zo is ga ik op zoek naar de invloed van Koreaanse genen bij geadopteerde Koreaanse vrouwen. Je bent wie je bent, maar in hoeverre bepaal je dat zelf? Wat is er het meest bepalend, de cultuur van het land waar je bent geboren of die van het land waarin je opgroeit?

Portretten van veertien vrouwen, allen verbonden met elkaar door hun geboorteland Zuid-Korea en hun geboortejaar, 1974. Zeven van hen bleven in Korea, de andere zeven zijn geadopteerd en groeide op in Nederland. In de fotoserie, ondersteund door korte teksten over de vrouwen, worden de verschillen en overeenkomsten in persoonlijkheden, dromen en idealen tussen deze vrouwen naar voren gebracht.

Daarnaast vond er een performance plaats in Korea. De performance bestond uit een voetbalwedstrijd met een echte FIFA scheidsrechter, een voetbalveld en twee voetbalteams met ieder een eigen coach. Een team geadopteerde Koreaanse vrouwen moest het opnemen tegen een team Koreaanse vrouwen. Alle elementen voor een voetbalwedstrijd waren aanwezig. Het enige nadeel was dat de twee teams geen enkele ervaring hadden met deze balsport. Op de videoregistratie zijn goed de schijnbare culturele verschillen onder onnatuurlijke omstandigheden te zien. Immers, de meeste vrouwen bevinden zich ver buiten hun natuurlijke habitat.

Video te zien op Vimeo.