Toerist in eigen land

Geen categorie

Locatie Nederland
Eindproduct Fotoserie
Realisatie 2005

Deze serie ‘zelfportretten’ ontstonden omdat ik door anderen met m’n fotocamera werd aangezien voor een (Japanse) toerist. Dus waarom niet mezelf als zodanig afbeelden. Kennelijk pas ik goed tussen al die hordes Aziatische toeristen die Amsterdam het hele jaar door overspoelen. Ik wilde wel eens zien of dat ook echt zo is. Pas ik er werkelijk tussen?

Busladingen vol Aziatische toeristen brengen een bezoek aan Nederland en het eerste wat ze doen als ze uit de bus stappen is een foto maken van iemand met op de achtergrond een belangrijk gebouw. Susan Sontag beschrijft in ‘On Photography’ dat dit komt door de werkethiek van Aziaten. Aziatische mensen (maar ook Duitsers) willen zelfs tijdens hun vakantie het gevoel hebben dat ze iets te doen hebben, namelijk het maken van foto’s.

Op het eerste gezicht lijken de foto’s uit de serie hele normale vakantiekiekjes van Aziatische gezinnen, een groepje vrienden of van een vriend met vriendin, die ergens in Nederland op vakantie zijn. Maar in feite maak ik een groepsportret van mezelf met verschillende toeristen op typische Hollandse plekjes waar veel Chinese, Japanse, Koreaanse, Filippijnse, Indonesische en Thaise toeristen komen. Soms verbaas ik me er over dat ik er zo goed tussen pas, alsof ik toerist in eigen land ben.

Ik probeer het spontane van de amateurfoto na te maken door bewust onbewust te fotograferen. Dat resulteert in een foto van de toeristische trekpleister met vooraan het reisgezelschap. Aziatische mensen schijnen overigens niet te kijken naar de persoon die op de voorgrond staat. Ze kijken veel meer naar de achtergrond blijkt uit onderzoek aan de universiteit van Michigan in Amerika. Ik stel me voor dat de foto’s er zo uit zouden zien en dat eenmaal thuis de foto’s in een fotoalbum worden geplakt als bewijs dat ze er geweest zijn.