De Chinese Muur

Geen categorie

Gelegenheid China Festival Utrecht
Locatie Utrecht
Eindproduct Installatie
Realisatie 2010
Mede-maker Pao Choi
Opdrachtgever Kosmopolis Utrecht
Ook te zien geweest Schouwburg Utrecht Culturele Zondag, Kunstfactor Live! LantarenVenster, Double Happiness Gemaal op Zuid Rotterdam

‘Je brood verdienen’ of in het Kantonees ‘je rijst ergens vinden’ was voor veel Chinezen de reden hun geboorteland achter te laten en de reis naar het verre en onbekende te aanvaarden. Door van een typisch Hollands product – brood – een stukje Chinese muur na te bouwen, ontstond er een fusion tussen China en Nederland, haar bewoners en keukens.

In 2010 werden kookworkshops gegeven in Utrecht onder de naam ‘Chinese Hutspot’. Na het koken werd er gezamenlijk gegeten. Deze interventie stimuleerde de deelnemers om verhalen uit te wisselen. Daardoor ontstond er veel contacten tussen Chinezen en Nederlanders en tussen Chinese ouderen en jongeren. Ze deelden met elkaar kennis en persoonlijke verhalen over de Chinese eetcultuur. 

Op basis hiervan ontstond een interactieve eetinstallatie. Van echt brood is een muur gemaakt, deze ‘Chinese Muur’ had een afmeting van ca. 250 x 100 cm. Daarvoor werden ruim 200 broden gebruikt, 52 typische Chinese ingrediënten, 50 weckpotjes, 2 portable players, 1 koptelefoon en 1 boek met roze bestelbonnen.

Naast de ingrediënten, mooi gepresenteerd in de weckpotjes, was er videofragment te zien over twee verschillende vrouwen met een Chinese achtergrond en hun herinnering aan Chinees eten. Beide vrouwen wonen in Katendrecht. Een van hen is de dochter van een Chinese man en een Nederlandse vrouw. Zij is daar geboren en getogen, de andere kwam ongeveer tien jaar geleden als studente uit Shanghai naar Nederland. Ze woont en werkt als architect in Rotterdam.

De Chinese Muur roept op om herinneringen over de Chinese keuken op te schrijven en te delen. Bezoekers worden uitgenodigd  om hun herinnering aan Chinees eten via de bekende roze bestelbonnen met ons te delen.

Foto’s o.a. door Janneke van Steenderen.