Do Roll

Geen categorie

Gelegenheid Oerol Festival
Locatie Terschelling, Nederland
Resultaat Installatie, performance, eetbeleving
Realisatie 2014
Mede-makers Flang Cupido, Sigrid ’t Jolle, Mai Marie Dijksma
Opdrachtgever Oerol

De smaak van thuis. Eten is gerelateerd aan waar je vandaan komt, zeker als je op een eiland woont. Het thuisgevoel op Terschelling wordt sterk bepaald door eettradities en de omgang met voedsel, een verschil met het vasteland.

Oude eettradities als het inmaken van groenten en ‘op riid gaan’ in De Grie, de buitendijkse graslanden. Ook worden er nog wilde eenden gevangen in de bewaard gebleven eendenkooien. Maar tegenwoordig biedt de vegetatie veel eetbaars, zodat er een mogelijkheid is voor een andere omgang met voedsel. Do roll verbindt diverse perspectieven op dit uitgangspunt en is een intieme ontmoeting met eilandvoedsel.

Tijdens Do roll maken bezoekers in een eendenkooi – na een wasritueel – een Terschellingse sushi van lokale ingrediënten, zoals aardappels, ingemaakte madeliefjes, vlierbesbloesem, zeekraal, zeesla en zuring. Deze eten ze samen opgerold in een megagrote handgemaakte hangmat op. Een stuk natuur is veranderd in een ontmoetingsplek. Bezoekers worden geconfronteerd met het eten van voedsel in hun natuurlijke habitat. Voelen we ons daardoor meer verbonden met de plek?

Ruim 2.400 bezoekers namen deel aan Do Roll. Dat betekent dat er ruim 240 Terschellinger sushi’s zijn gerold. Voor de kappertjes waren alleen al 8.000 madeliefjes nodig. Bij het wasritueel zijn er 10 biologische zepen van De Zeekraal gebruikt en zijn er 15 handdoekjes, gemaakt door Vrouwen van Nu, versleten. Het meeste materiaal is hergebruikt en afkomstig van het eiland, waaronder: Garage Cupido, fam. van Doesburg (weckpotten), Wim Jonker, Wassalon Van ’t Leven (lakens), eendenkooiker Jolles Mier (verhaal en konijn in weckpot), Frans Poepjes, Primakamp (tenten), Jantsje Stienstra (weckpotten), Hans Toby, Zeekraal, Egbert Zorgdrager en ecoloog Piet Zumkehr (advies en informatie).