Binnenstebuiten

Geen categorie

Gelegenheid Artist in residence
Locatie Het Vijfde Seizoen, Den Dolder
Resultaat Installatie
Realisatie 2007
Mede-maker Kyoko Inatome

Hoe ontheemd is of lijkt de wereld van een psychiatrische kliniek voor buitenstaanders? Die vraag kwam onvermijdelijk op bij Erika Blikman en Kyoko Inatome tijdens hun verblijf op Het Vijfde Seizoen in de herfst van 2007. Beiden zijn oorspronkelijk afkomstig uit een ander werelddeel met een andere cultuur en houden zich daarmee bezig als kunstenaar. Met hun kunst zoeken ze naar een manier om de leegte van het verlaten van hun vaderland op te vullen. Ze zochten naar vormen om dat ook aan patiënten van de Willem Arntsz Hoeve te bieden. En om te benadrukken dat ook patiënten gewone mensen zijn, net als hun behandelaars, begeleiders en bezoekers, hebben ze ook die bij hun project betrokken.

Het project bestond uit twee delen: de cirkel workshop, waarin de deelnemers hun persoonlijkheid vormgaven met collages. De deelnemers konden gebruik maken van verschillend materiaal zoals, potloden, pastel krijt en uitgeknipt drukwerk. Tijdens het vervolg, de ballon workshop, maakt iedere deelnemer zittend in de ballon, zijn eigen kunstwerk op een 130 cm. grote, witte ballon. Het zitten in de ballon levert verschillende associaties op: huis, baarmoeder, schuilplaats, de wereld… Erika fotografeerde de deelnemers terwijl ze aan het werk waren en tevens het gehele creatieve proces. Ook maakte ze portretten van hen.

Het resultaat is een gevarieerde hoeveelheid werken: de ballonnen zijn omgekeerd, zodat we bij elke kunstenaar binnen kunnen kijken. Tegelijkertijd zien we de binnenkant via de buitenkant door middel van portretten.

“Zien degenen die onze presentatie komen bekijken verschillen?” Het antwoord blijkt “ja”, maar dan vooral omdat álle mensen van elkaar verschillen. De kunst blijkt (weer) een intermediair om dat te zien.

* Fragment uit het voorwoord van de bijbehorende publicatie geschreven door Peter Heijzen (bestuurslid Het Vijfde Seizoen).

Kijk voor de video op Vimeo.