Noorderpark Natuurlijk

Geen categorie

Locatie Noorderparkkamer, Amsterdam
Eindproduct Fotoserie, installatie
Realisatie 2008
Opdrachtgever Solid Amsterdam

Het Noorderpark is een samensmelting van het Florapark en Volewijkspark, die worden gescheiden door het Noordhollands Kanaal. Samen zijn de twee parken nu de groene longen van stadsdeel Noord. Toch horen ze nog niet echt bij elkaar. Maar het tij keert: het Noorderpark wordt stapje voor stapje steeds meer één geheel.

In de tussentijd komt het park op een andere manier tot leven. De creatieve ondernemers uit de Noorderparkkamer organiseren allerlei activiteiten waar omwonenden bij kunnen aanhaken. Meerdere kunstenaars zullen in de aanloop samen met buurtbewoners kunstprojecten ontwikkelen en uitvoeren. Kunstenaars & co ondersteunde bij de selectie van kunstenaars. In 2008 ben ik gevraagd voor een fotoproject.

Bij mijn aankomst oogde het park rustig, ondanks het mooie weer. De voornaamste groep bezoekers zijn de hondenuitlaters. Honden begroeten elkaar al van een afstand en likken elkaar enthousiast af. Ook de baasjes begroeten elkaar en maken een praatje. Behalve de hondenuitlaters tref je in het park ook moeders aan die een wandeling maken met de kinderwagen, stelletjes die in een hoekje ongestoord relaxen, ouderen die even de benen komen strekken en mensen die naar het werk gaan of juist weer terug naar huis gaan.

Met de blik van de fotograaf, die soms intiem en indringend, en soms net even anders is, maak je kennis met de verschillende bezoekers en ontdek je hun relatie met elkaar en het park. In ruim een maand tijd heb ik meer dan 80 mensen gefotografeerd, waardoor je een goed beeld krijgt van de mensen in het park. De fotoserie is uitgegroeid tot een staalkaart van parkgebruikers. Uiteindelijk draait het in een park om het ontmoeten van mensen. Door middel van de foto’s die ik heb gemaakt, ontmoet je de mensen uit het park!