Echte Bananen

Geen categorie

Gelegenheid Expositie Echte Bananen
Locatie Amsterdams Centrum voor Fotografie, Nederland
Eindproduct 8 portretten en 4 tekeningen 
Realisatie 2008
Ook te zien geweest Bibliotheek Kralingen-Crooswijk en LCC Delfshaven Rotterdam, Lloyd Hotel Amsterdam, Stadhuis Assen

Voor de rondreizende expositie Echte Bananen van stichting &tree maakte ik een fotoserie, waarin ik teruggreep naar een eerder thema. Voor de tentoonstelling Remi exploreerde ik het fenomeen nature en nurture onder Koreaanse geadopteerden. Nadat er jarenlang veel Zuid-Koreaanse adoptiekinderen naar Nederland kwamen, veranderde dit later in de komst van Chinese kinderen.

Voor deze expositie heb ik onder dezelfde naam een fotoserie gemaakt. De foto’s van vier gezinnen met Chinese adoptiekinderen geven de verhouding weer tussen de adoptieouders en hun kinderen. Op het eerste gezicht lijken de kinderen niet ‘thuis’ te horen in de witte omgeving, maar als je langer kijkt heeft ieder gezin duidelijk een eigen karakter waar de kinderen goed in passen. Daarnaast vroeg ik alle kinderen om een tekening te maken met als onderwerp hun relatie met hun vaderland. De uitspraak ‘kinderen zijn een product van de opvoeding’ lijkt dicht bij de waarheid te liggen.