Thuis in patronen

Geen categorie

Gelegenheid Artist-in-residence
Locatie Seoul Art Space Geumcheon, Zuid-Korea
Eindproduct Installatie bestaande uit 6 inkjet prints op hanji papier en 100 Polaroid foto’s
Realisatie 2011
Mede- maker Mai Marie Dijksma

Ons thuisgevoel is gerelateerd aan dingen waar we bekend mee zijn. Bijvoorbeeld ons woonhuis, de bergen of het platteland om ons heen, ons geloof, familie en cultuur. Voor Thuis in patronen heb ik me gefocust ik me op twee aspecten: natuur en constructie. Ze zijn in de installatie te zien als een repeterende herhaling.

Tijdens een verblijf van vier maanden in Geumcheon, een grote arbeiderswijk ten zuiden van de rivier de Hangang in de hoofdstad van Zuid-Korea, organiseren we twee workshops voor huisvrouwen uit de buurt. We werkten aan de hand van de ID-cirkels methodiek van Ido Abraham en Jenny Wesley. De vrouwen verbeelden via kledingstukken hun thuisgevoel (reminiscentie).

Naar aanleiding van deze workshops ben ik me gaan richten op de bergen. Bergen spelen een belangrijke rol in de Koreaanse cultuur: Korea’s belangrijkste lied – Arirang – naast het volkslied, gaat over een bergpas. Maar het speelde ook mee hoe de Hanok – traditionele Koreaanse huizen – gebouwd werden.

Om de impact en het belang van de bergen in de Koreaanse cultuur te voelen ben ik gaan bergwandelen, een zeer populaire bergsport in Korea. Aanvankelijk had ik veel last van hoogtevrees, maar gaande weg ben ik me door deze ervaring meer geworteld gaan voelen. Ik heb tijdens het wandelen foto’s gemaakt van de verschillende vergezichten vanaf berg Hoam gelegen in Geumcheon en ze in stroken afgedrukt waarmee ik een nieuwe berg construeerde. Daarnaast heb ik de workshopdeelnemers gevraagd om polaroidfoto’s te maken om en rond hun huis. Deze foto’s liggen in een cirkel, het ontstaan van een nieuw patroon, de kijker moet een rondje lopen om het te kunnen bekijken.

Thuis in patronen is tot stand gekomen met hulp van Ham Hyo Jin, Jun Young en Shon Sei Hee .

Voor meer informatie kijk op Blog of op Seoul Art Space Geumcheon.