Vaderlandse schat

Geen categorie

Gelegenheid China op de Kaap, 100 jaar Chinezen op Katendrecht
Locatie Katendrecht, Rotterdam
Eindproduct Servies
Realisatie 2011
Mede-maker Pao Choi
Ook te zien geweest Double Happiness in Gemaal op Zuid, Raw China Expo in pakhuis Santos, Verhalenhuis Belvédère, Rotterdam

Niet alleen voedsel en geuren roepen herinneringen op, ook het servies waarvan je eet zit boordevol verhalen. Het draagt soms een bijzondere geschiedenis met zich mee. Dat geldt zeker voor het servies dat werd omgetoverd tot Vaderlandse Schat. Een servies als hommage aan de Chinese eetcultuur, die van onschatbare waarde is voor Nederland.

Het gebruikte servies voor Vaderlandse Schat en de verhalen die hieraan zijn verbonden, staan symbool voor de serviezen die in veel Chinese restaurants in Nederland werden en worden gebruikt. Het is afkomstig uit het Chinese restaurant Kwok Paw in Nijmegen, jarenlang gerund door de familie Chow. De naam van het restaurant is samengesteld uit de namen van de eerste eigenaars. De man heette Kwok, dat in het Kantonees ‘Land, Vaderland’ betekent. De vrouw heette Paw, dat staat voor ‘Schat of Kostbaarheid’. Samen vormen de woorden Vaderlandse Schat. Nadat de familie Chow het restaurant sloot, hebben ze ons hun servies geschonken.

De workshops ‘Cooking up Stories’ gaven we ter voorbereiding. Tijdens de maaltijd maakten alle deelnemers collages op wegwerpborden, werden eetherinneringen gedeeld en verhalen verteld. Deze dienden als inspiratiebron voor het servies, dat bestaat uit 100 setjes van elk een kommetje, kopje en een schotel. Er zijn voor het servies vier verschillende ontwerpen gemaakt:
– thee / rijst / pinda
– lychee / perzik / banaan
– water / lucht / bamboe
– vissen / peultjes / varken

Ze verbeelden elk een deel van de Chinese eetcultuur in Nederland . De ontwerpen zijn stuk voor stuk met de hand aangebracht.
Vaderlandse schat is opgenomen in de collectie van Museum Rotterdam.

Kijk voor meer informatie in het boek THUIS, een uitgave van Stichting &tree. Het boek is te koop via uitgever Trichis. Of op de website China op de Kaap 

Foto’s o.a. door Janneke van Steenderen.