Boodschappentassenruil

Geen categorie

Gelegenheid China op de Kaap, 100 jaar Chinezen op Katendrecht
Locatie Rotterdam
Eindproduct Installatie en performance
Realisatie 2011
Mede-maker Dada Wang
Ook te zien geweest Double Happiness in Gemaal op Zuid 

Eten speelt een belangrijke rol in het thuisgevoel van migranten. Voor Chinezen zijn familie en eten het belangrijkst. Eten is immers meer dan voeding. De smaak, de geur en de rituelen van het koken wekken de herinneringen aan de maaltijden en de tradities binnen de familie op.

In Katendrecht wonen diverse culturen. Daar kan een kijkje in de boodschappentas van iemand met een andere culturele achtergrond een bijzondere invalshoek opleveren. Door te gaan koken met ingrediënten uit een totaal andere keuken, leer je behalve elkaars eetcultuur ook de ander kennen. Het is mooi als mensen hierdoor elkaar leren kennen: kunst kan dat aanwakkeren.

Het bleek lastig om voldoende Chinese deelnemers te vinden. Ze vroegen zich af wat het nut er van zou zijn. Ook wilden ze liever geen we vreemde mensen thuis ontvangen, of kon men niet koken. Desondanks hebben er toch enkele uitwisselingen plaatsgevonden. Vier Chinese en vier Nederlandse gezinnen kregen een lege tas die ze moesten vullen met ingrediënten uit de keuken van het land van hun herkomst. De ontmoetingen, boodschappen en gerechten werden allemaal gefotografeerd, waarbij het proces de inspiratiebron was.

Na afloop van de uitwisseling kregen de deelnemers een vragenlijst voorgelegd over hun motieven en ervaringen. De reacties uit de vragenlijsten, beeldmateriaal en observaties zijn gebruikt voor het maken van een video/fotoinstallatie en performance. De persoonlijke kijk op de ontmoeting tussen verschillende culturen en de rol die eten daarin speelt, werd hiermee verbeeld.

Kijk voor meer informatie in het THUIS, een uitgave van Stichting &tree. Het boek is te koop via uitgever Trichis.
Of kijk op de website van China op de Kaap

Kijk voor de video op Vimeo. Foto’s o.a. gemaakt door Janneke van Steenderen.