Puntzak Zuidplein

Geen categorie

Gelegenheid 40-jarig jubileum Zuidplein
Locatie Zuidplein, Rotterdam
Eindproduct Interventie
Realisatie 2012
Opdrachtgever Sanders Geluk en Kosmopolis Rotterdam

Thuis kan overal zijn! Ook op Zuidplein, zelfs op Zuidplein…

Om een beeld te krijgen van de toekomst van Zuidplein ben ik op zoek gegaan naar het typische thuisgevoel van Zuidplein nu. Welke elementen daarvan zou je mee kunnen nemen naar de toekomst? Door te observeren, zag ik dat de puntzak een voorwerp is dat vaak terugkeert in het straatbeeld. Het is een verwijzing naar de eetcultuur op Zuidplein: patat, snoep en stroopwafels allemaal handzaam verpakt in een puntzak.

De puntzak doet me denken aan de hoorn des overvloed. Op Zuidplein consumeert men immers, en het liefst veel voor weinig geld. De vorm van de puntzak doet ook denken aan het puntje van de piramide van Maslow. Naarmate aan alle basisbehoeftes zijn voorzien, wordt zelfontplooiing steeds belangrijker. Dus ook aan al die overmatige consumptie komt wellicht een einde en gaan we terug naar de basis, naar onszelf.

Samen met bezoekers van Zuidplein ben ik puntzakken gaan vouwen, als een vorm van meditatie. Tijdens het vouwen hield ik met hun filosofische gesprekken over hun ideale Zuidplein voor de toekomst. De uitkomst hiervan schreven ze vervolgens op de puntzak. Alle puntzakken werden opgehangen op Zuidplein en zo kon iedereen lezen hoe anderen de toekomst zien van Zuidplein.

Puntzak Zuidplein is tot stand gekomen met hulp van Janneke van Steenderen.